newsflash

Laatste update 01.09.2020
(1e publicatie: 21.05.2011)

S & B Zeehengelclub Seawitch vzw

Contact Seawitch

Contactadres
Jean Geerts, voorzitter
Walemstraat, 175
2860 Sint Katelijne Waver (bij Mechelen)
tel: 15-20 26 10
GSM: 0473 46 19 14

Bankrekening Seaw.
IBAN code:
BE43 3200 2456 3201
BIC: BBRUBEBB

Ondernemingsnr.
424 790 417

ZESDAAGS KMI
WEERBERICHT KUST :

naar ledenpagina

Individuele webpagina van

Marc Van Roie

Roodbaars

Laatste update : 25.03.2019

Personalia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woonplaats: Breivikbotn -Sørøya Noorwegen
Geboortedatum: 5 april 1966
Sinds 2009 lid van zeehengelclub Seawitch

Werd op eigen initiatief lid van Seawitch om zijn vangst van een recordkabeljauw van 39 kg en 149 cm lang als een Nationaal record "Alle Zeeën" te kunnen laten registreren. In ditzelfde jaar kregen we van hem nog een tweede aanvraag binnen; een bijna-wereldrecord van een roodbaars van 8,5 kg en 80 cm lang (zie afbeelding hierboven) Beide vissen werden in Sørøya-Noorwegen in 2009 gevangen.

Sedert jaren heeft Marc als bezeten zeehengelsporter, van zijn hobby zijn beroep gemaakt en begeleidt nu op profesionele wijze sportvissers in het hoge Noorwegen. Hij beschik daar zelf over boten en chalets. Een beetje "Googlen" en je komt zo meteen bij hem terecht.

marc

Op 27.08.2017 ving Marc Van Roie uit Breivikbotn (Sørøya-Noorwegen) en lid van SKW-Seawitch een gewone Zeedonderpad van 0,570 kg (34,5 cm referentielengte), een recordverbetering.
Marc hierover :
In principe is het een beetje raar gegaan. Het is namelijk zo dat ik tijdens de eerste heilbot sessie bij mijn eerste worp een zeedonderpad ving op een sandeel shad welke voor de heilbot voorzien was. Gezien het een tamelijk grote was heb ik hem gemeten en hij was 41cm. Ik zei nog tegen de jongens aan boord " het is weerom een poosje geleden dat ik nog een record geclaimd heb, misschien moet ik maar proberen om het record zeedonderpad te verbeteren". Toen ik die avond het staande record ging opzoeken was mijn verbazing groot dat dit op slechts 32 cm stond. Jawel, het had een potentieel nieuw record kunnen zijn.
Gezien ik bij het vissen met pluimpjes op aasvis regelmatig zeedonderpadden vang had ik zoiets als " ik vang wel snel een nieuwe". Maar dat was niet zo makkelijk als ik dacht. In het totaal heb ik wel een week of twee zonder resultaat geprobeerd om er opnieuw eentje te vangen met pluimpjes. Tot er eindelijk eind augustus weerom eentje op een sandeel shad beet tijdens het heilbot vissen. Raar, want dit zijn de eerste 2 welke ik ooit op een shad ving en ik vis zowat 95% met shads.

Nvdr: Zeedonderpadden kunnen wel 60 cm worden. Dus, nu Marc weet hoe het moet, verwachten wij van hem in 2018 wel eentje van rond de kilo. We horen het wel !


Marc Van Roie met Snotdolf 2013Breivikbotn -Sørøya 4 juli 2013

Recordverbetering van Snotdolf

Hallo Paul,
Vandaag is het me (waarschijnlijk) gelukt om het reeds 25 jaar staande record Snotdolf te verslaan. Dit staat reeds sedert 19/07/89 op naam van Goyvaerts Marc met een vis van 43 cm welke 2,800 kg woog. Ik ving er vandaag eentje van 46 cm met een gewicht van 3,258 kg.
Deze zag ik gisteren reeds bij de kade en gezien ik steeds in de veronderstelling was dat Snotdolf een algeneter is probeerde ik gisteren reeds een uurtje of drie met wier, en groen dat op de palen van de kade groeit, maar zonder succes. De Snotdolf toonde geen interesse. Thuis gekomen heb ik effe opgezocht waarmee deze zich voedt en kwam er achter dat hij voornamelijk kleine krabbetjes,  kreeftjes en ook kleine visjes neemt.
Vandaag opnieuw langs de kade de vis gaan zoeken en eens ik hem gevonden had op een diepte van een meter of acht heel voorzichtig een meter of twee voorbij de vis een stripje koolvis laten zakken wat ik dan vervolgens langzaam dichterbij bracht, zo dat hij niet zou schrikken en het aas nemen. Had ik gedacht, mooi niet. Wat ik ook probeerde met het stripje koolvis, hij, of beter gezegd “zij” toonde niet het minste interesse. Vervolgens probeerde ik garnaal, mossel en makreelpluimpjes maar het lukte me niet om enige interesse te wekken bij de vis. Deze bewoog niet, bleef net als gisteren gewoon stil bij de begroeide paal hangen.
Tot ik het ten einde raad op laatst met een klein zwart twistertje probeerde. Dit monteerde ik als een dropshot, liet het een 30 cm voorbij de Snotdolf zakken en liet het staartje mooi vibreren. Mijn hart sloeg twee tellen over toen de vis langzaam richting twister begon te zwemmen. Eindelijk na in het totaal misschien 5u met allerhanSnotdolf Malede geprobeerd te hebben had ik haar aandacht getrokken. Niet enkel haar aandacht, maar ook eetlust opgewekt. Want ze zwom langzaam maar doelbewust naar het twistertje en zoog het gewoon naar binnen. Hebbes!
Ik zeg "zij" want aan de kleur en de dikke buik te zien gaat het hier over een dame welke vol kuit zit. Het schijnt dat deze enkel in het ondiepe komen om te paaien.
Met vriendelijke groeten / Vennlig Hilsen /
Mit freundlichen GrüBen / Kind Regards

Marc Van Roie

 
Marc Van Roie Expo 2009
Marc Van Roie samen met Paul Phlips op de Hengelexpo 2009 in Kortrijk
Kabeljauw 39 kg Kabeljauw 39 kg in de sneeuw

Enkele beelden van de recordkabeljauw (trouwens ook een Europees record) van Marc Van Roie, precies op  16 februari 2009, dus midden in de winter tijdens het skry seizoen gevangen. Het beest woog 39 kg, was 149 cm en had een omtrek van 92 cm. Ontdaan van ingewanden en kop woog hij nog 21kg. Marc dacht er te laat aan om het kuit te wegen, maar hij schat dat dit meer dan 10 kg was! Het IGFA (International Game Fish Association met zetel in Florida) wereldrecord van "Atlantic Cod" Gadus morhua, dus kabeljauw, staat sinds 1969 op 44,790 kg. Marc denkt dat dit in Noorwegen te breken moet zijn want professionele boten brengen er regelmatig tot dik boven de 40 kg tot zelfs 50 kg binnen tijdens het skry (of skrei) seizoen, dus de periode dat de winterkabeljauwen met honderdduizenden naar het hoge Noorden trekken om er te paaien. (De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt). Om zo'n beest aan de haak te krijgen en het dan nog binnenboord te halen is dan wel weer een ander paar mouwen maar met Marc weet je nooit want die man heeft nog veel in petto... (wordt beslist vervolgd)

Marc Van Roie met heilbotten 2011

Landen van een heilbot

Maandag 25 juli 2011 beleefde Marc Van Roie een dag zoals nooit van te voren. Ook al heeft hij de heilbot stekken goed in kaart en durf hij stellen dat hij zijn mannetje kan staan wat betreft het vissen op heilbot, maar dat hij en zijn gasten aan boord op slechts vier uurtjes hengelen zes heilbotten zouden vangen waarvan geen enkele onder de 20 kg en zelfs drie over de 50 kg, had hij nooit durven dromen.

Voor zijn volledig verhaal ga naar...Soroya Noorwegen
Breivikbotn op het eiland Sørøya in het Noorden van Noorwegen (zie verwijziging stippelijn) is de woonplaats van Marc Van Roie, te bereiken via de route in het rood aangegeven.

newsflash

Noorse vlag

Bericht uit Noorwegen ontvangen van Marc Van Roie (19.12.2013)

Nieuwjaarswensen uit Noorwegen

Marc Van Roie en Paul Phlips, uitreiking recroddiploma voor snotdolf (ALV 2014) Paul, Marc en Jean. Vijhoek 18.11.2015
Marc en Paul tijdens uitreiking diploma
record Snotdolf op ALV van 22.02.2014
Paul Phlips, Marc Van Roie en Jean Geerts (Vijfhoek St. Katelijne Waver 18.11.2015)

rRoostervis 2014 Rode snapper 2014
Roostervis 12 kg (Costa Rica 2014)
Rode snapper (Costa Rica 2014)

barracuda 2014
Barracuda (Costa Rica 2014)

Roostervis (Costa Rica 23.11.2015)
geschat tussen de 50 en 60 pond

 


Vangsten in Papua
Nieuw Guinea - Januari 2019
maanstaart juweelbaars
hondstonijn 2019

Hondstonijn (Papua New Guinea 2019) geschat op een 20-tal kg. Geen recordverbetering.
Sterke vis

Maanstaart-juweelbaars (Papua New Guinea 2019) + 6 kg geschat. Waarschijnlijk een recordverbetering, maar werd niet officieel doorgegeven.
Uitermate mooie vis !

giant trevally napoleonvis
Giant Trevally (GT)- dikkopmakreel.
(Papua New Guinea 2019) geschat op
een 25-tal kg. Geen recordverbetering.
Gekend als vechters

Napoleonvis (Papua New Guinea 2019) Werd in feite gevangen door Eric, collega aan boord. Helaas niet doorgegeven, spijtig, want deze soort stond nog niet in onze recordlijsten.
Een eigenaardigheid. Is de grootste aller lipvissen, die wel 190 kg kunnen wegen en 2,30 meter lang worden. Marc had er wel eentje van +30 kg aan de lijn


23.11.2016, bezoek uit Noorwegen in De Vijfhoek
te Sint Katelijne Waver.

Traditiegetrouw en alvorens naar de beurs in Utrecht te trekken sprong eind november 2016 Marc Van Roie, ons lid uit Sørøya-Noorwegen, effe ons lokaal De Vijfhoek in Katelijne binnen om met enkele Seawitch collega’s wat bij te babbelen. Paul was er niet, onze voorzitter Jean tekende present. Marc had de intentie om door te reizen naar de Andaman eilanden om er op jacht te gaan naar Giant Trevally’s of dikkopmakrelen, voor vissers gewoonweg  als GT’s bekend.

De Andaman eilanden behoren tot India en liggen in de golf van Bengalen op circa 2.000 km van Indië en zowat 1.000 km van Thailand. Het was trouwens daar dat in 2004 de Tsunami ontstond. Toen hij arriveerde woede er de zwaarste tropische cycloon van de voorbije 30 jaar. Drie dagen later zwakte die af en kon er eindelijk aangevangen worden met vissen, alhoewel het water nog zeer troebel was, wat zeker niet goed is voor het vissen met oppervlakte aas. Vijf van de tien geplande visdagen gingen aldus verloren vanwege die cycloon. Vanaf de derde visdag werd het totaal anders; de zee was kalm en ook het water was ondertussen zeer helder. Er waren zelfs stekken bij waar ze de vis op 20 m diepte gewoon zagen zwemmen. 
Na ongeveer 10 minuutjes werpen ving zijn maatje Eric de eerste GT van deze trip. Een vis van circa 10 kg, mooi begin dus. Vervolgens kwam hij aan de beurt met eentje van hetzelfde kaliber. Zijn eerste GT ooit was een feit. Hij wist dat ze sterk waren, maar zo krachtig verbaasde hem echt. Ondanks dat het maar Giant Travally Marc Van Roie Andaman eilenden 2016een vis van een kilootje of 10 was ging hij de eerste run gewoon door de slip van zijn Daiwa Saltiga welke zo vast stond dat hij ze met de hand niet kon aftrekken. Echte krachtpatsers zijn het. Niet enkel de dril maar ook het werpen met poppers tot 190 gram of stickbaits vergt veel van je conditie. Op naar de volgend stek. Ook hier kregen ze pas na een kwartiertje van intens popperen de eerste aanbeten. Achteraf bekeken leek het mij dat de vissen gelokt werden door de luidruchtige splash welke in het water veroorzaakt werd door het popperen. 
Om een lang verhaal kort te maken kan Marc stellen dat ondanks het slechte begin ze terugblikken op een feiten vistrip. Doel was minstens 1 GT in de +20kg klasse te vangen. Hij ving er in het totaal 30 waarvan eentje van 20 en eentje van 22 kg. (zie foto Marc + een van zijn GT's hierboven)
Zij vingen ook  nog een yellowfin tuna’s en een dogtooth tuna. Records zijn er helaas niet gevallen. Trouwens dit van GT staat wel op 44 k en 134 cm ! Dat zou te mooi geweest zijn voor een eerste trip. Maar hij kijkt wel terug op een fantastische ervaring en volgend jaar gaat hij beslist weer naar de Andaman eilanden… zeker weten !

top